perjantai 10. helmikuuta 2017

Miten suojata salkkua tappioilta?


Aamulla pörssi avautuu ja osake niiaa -5 % negatiivisen tulosjulkistuksen vuoksi. Ei kiva aloitus päivälle. Toki osakkeen kurssi saattaa päivän mittaan palautua lähes ennalleen, mutta osa saattaa jäädä hieman pysyvämmäksi aikaa laskuun. Kurssin kohtalo määräytyy pitkälti sen mukaan, mistä lasku johtui; oliko yrityksen tulosjulkistus pettymys sijoittajille suhteessa odotuksiin, ovatko yrityksen tulevaisuuden näkymät huonot vai onko yrityksen liiketoiminnassa tapahtunut muita muutoksia, jotka arveluttavat sijoittajaa. Kaikki nämä seikat lopulta myös vaikuttavat siihen, kannattaako itse lähteä myyntikannalle vai jäädä odottamaan mitä tuleman pitää.
Kun puhutaan salkun suojaamisesta tappioilta, nousee tärkeimmäksi seikaksi salkun hajauttaminen. On toki muitakin keinoja, kuten lyhyeksi myyminen ja optiot, mutta nämä ovat lähinnä toissijaisia suojauskeinoja ja tarpeettomia, mikäli salkku on hajautettu oikein.
Salkun hajauttamisen tärkein tehtävä on parantaa salkun riski-tuotto -profiilia. Salkku tulisi hajauttaa eri osakkeiden välillä toimialoittain, maantieteellisesti ja ajallisesti. Hajautuspäätöstä tehtäessä sijoittajan tulee miettiä oma tuottotavoite, riskinsietokyky, sijoitushorisontti ja käytettävä varallisuus. Varallisuutta voi olla suositeltavaa hajauttaa myös eri omaisuuslajeihin (pörssiosakkeet, asuntosijoittaminen, metsän omistus), mutta tässä keskityn osakesalkun hajautukseen.
Itse olen hajauttanut salkkuni 12-15 yhtiöön pohjoismaissa ja USA:ssa. Tiedän, että on sijoittajia, jotka suosivat laajaa, useisiin kymmeniin yhtiöihin hajauttamista. Itse koen, että olen tämän laajuisella hajauttamisella pystynyt kohtuullisesti seuraamaan yhtiöiden tilannetta ja saanut sijoituksistani indeksiä huomattavasti paremman tuoton.
Salkkuni hajautukseen voi tutustua välilehdeltä Salkkuni. Olen yritysten toimialojen valinnassa ottanut huomioon suhdannevaihteluiden vaikutukset eri toimialoihin ja pyrkinyt painottamaan sekä suhdanneherkkiä että ei-suhdanneherkkiä toimialoja.
Ajallisen hajautuksen olen hoitanut siten, että teen ostoja säännöllisesti keskimäärin kerran 1-2 kuukaudessa.

3 kommenttia :

 1. Hajauttaminen on mielestäni kaksipiippuinen asia. Hajauttaminen suojaa tyhmiltä päätöksiltä tilastollisesti, mutta jos sijoittaa vain hyviin yhtiöihin ei hajauttaminen kannata hajauttamisen takia. Tietenkin ongelmaksi muodostuu miten määritellään mikä on hyvä yhtiö.

  Itse vältän hajauttamista, mutta hajautan vähän, koska en luota vielä täysin kykyyni poimia hyviä yrityksiä. Tosin lisättäköön, että uskon ajalliseen hajauttamiseen, koska syklien ennustaminen on mahdotonta.

  VastaaPoista
 2. Niin, itselleni aivan minimi hajautus olisi varmaankin noin 5 yhtiötä, joista osa pitäisi olla yhtiöitä, jonka liiketoiminta on sisäisesti hajautettu eri toimialoille. Keskittäminen muutamaan yritykseen vaatii myös enemmän aktiivisuutta sijoittajalta kohteiden seurannassa koska riski on suurempi.

  Sehän se olisikin mukava tietää, mitkä olisivat niitä oikeita yhtiöitä sijoittaa milloinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai toisinpäin, vähemmän seurantaa. Koska kurssit heiluvat varmasti, voi kurssin seuraamisen jättää kunhan on tehnyt hyvän taustatyön sijoituksen kanssa. Oletus on, että pitkällä tähtäimellä kurssi nousee. Omassa strategiassani oletus on, että sijoitetaan 10 vuoden tähtäimellä. :)

   Poista