lauantai 11. helmikuuta 2017

Sijoittajan yleisimmät virheet ja mihin niistä olen itse syyllistynyt?

Sijoittajan yleisimpinä virheinä on pidetty mm. seuraavia asioita:
 • Hyvin nousseet osakkeet myydään liian aikaisin ja tappiollisista osakkeista ei malteta luopua
 • Omasta sijoitusstrategiasta hairahtuminen tai sen puuttuminen kokonaan
 • Kalliit rahastonhoitokulut tai kaupankäyntikulut syövät voitot
 • Salkku on huonosti hajautettu
 • Laumakäyttäytyminen ja yliarvostettujen osakkeiden ostaminen
 • Talousmedian sijoitusvinkkeihin sokeasti uskominen
 • Putoavaan kurssiin liian aikaisin ryntääminen

Vastaus otsikon kysymykseen on, että olen syyllistynyt listan kaikkiin virheisiin, lukuunottamatta ehkä salkun hajautusta. Jos voisin palata menneisyyteen ja tehdä jotain liikkeitäni markkinoilla toisin, ne olisivat kutakuinkin nämä:
 1. Muutama vuosi sitten aloittelevana sijoittajana en linjannut alusta alkaen sijoitusstrategiaani selkeästi. Alku oli lupaava; ostin varmoja osinkoyhtiöitä (mm. Sampo, Orion, Nordea). Vaikka tarkoituksenani oli siis ostaa salkkuuni pelkästään osinkofirmoja, jostain ihmeen syystä salkkuuni päätyi tästä strategiastani poikkeavia kohteita, kuten esimerkiksi Berkshire Hathaway, Taaleri ja Ponsse. Näihin heräteostoihin olivat syinä laumakäyttäytyminen ja sijoitusvinkkien perässä meneminen. Sinänsä mikään kohteista ei onneksi tappiota päässyt tuottamaan.
 2. Orionin osakkeeni myin kesällä 2016 pois niiden arvon kohottua yli 30 %, mutta sen tein näköjään liian aikaisin, koska kyseinen osake on tuosta ajankohdasta kohonnut vielä 20 % lisää.
 3. Tämän liikkeen virheellisyys jää nähtäväksi, mutta olen pantannut Fortumia salkussani parisen vuotta, tosin alipainotuksella. Isot osingot ovat pitäneet minut mukana kelkassa, mutta olen odottanut, niinkuin muutkin Fortumin sijoittajat, mitkä ovat yhtiön tulevaisuuden investoinnit ja liiketoiminnan tuotto.
 4. Putoavan kurssin ostojen ajoituksessa olen lievästi epäonnistunut parissakin osakkeen kurssitipahduksessa. Eli olen rynnännyt liian aikaisin ostoksille kun hermot eivät ole kestäneet. Näissä tilanteissa olen jatkossa ollut vähän maltillisempi ja jäänyt katsomaan tilannetta rauhassa. Harvat dipit menevät ohi kuitenkaan 10 minuutin sisällä.
 5. Aloittelevana sijoittajana ostin rahasto-osuuksia rahastosta, joka oli oikeastaan koko omistusajan 20 % miinuksella vaikka kurssi nousi välillä useitakin prosentteja. Rahaston hoitokulut söivät kaikki voitot ja myin rahaston pois tappiolla.

6 kommenttia :

 1. kärsivällisyys. kun pystyisi ostamaan lisää vain kun markkina romahtaa kunnolla. sitä yritän opetella koko ajan. myyntipaniikeista olen onneksi päässyt. ok

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni vähän sama juttu. Kun on jonkin osakkeen havainnut hyväksi, niin kaupoille tekisi mieli lähteä. Ehkä tässäkin asiassa maltti on valttia ja ostoja kannattaa hajauttaa ajallisesti ettei aina satu ostamaan ylihintaan :)

   Poista
 2. Virheistä oppii... ainakin toivottavasti! Itse treenaan sitä etten myy osakkeita pienestäkin risahduksesta. Suurimmassa osassa tapauksia olisi kannattanut vain jättää salkkuun ja antaa yrityksen toipua itsestään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on :) Itsekään en ole vielä yhtään osaketta raaskinut myydä tappiolla kun sijoitushorisontti on sen verran pitkä ja uskoo kurssin jossain vaiheessa elpyvän. Noissa tilanteissa pitäisi vain kylmästi pitää omasta strategiasta kiinni ja jos osakkeen on todennut hyväksi niin ostella vain lisää kun kurssi kääntyy laskuun. Toinen asia on tietty, jos ei enää usko/on epävarma yhtiön tulevaisuudesta, niinkuin itse tässä Fortumin tapauksessa. Saa nähdä osoittautuuko osake lopulta uppoavaksi laivaksi ja olisiko kannattanut luovuttaa ajoissa.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen blogi, johon törmäsin vastikään. Pannaan seurantaan. Hyvä idea on avata (itselleen ja muille) yhtiöiden osinkopolitiikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin itsekin blogisi blogrolliini :) Tässä sitä pikkuhiljaa opetellaan ja opiskellaan uusia asioita :)

   Poista