perjantai 17. maaliskuuta 2017

Next Games listautumisanti - kannattaako osallistua?

Seuraavan viikon yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista on suomalaisen peliyhtiön Next Gamesin listautuminen Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle. Yleisölle avoin listautumisanti avautui 13.3.2017 ja päättyy 21.3.2017. Merkityt osakkeet kirjataan sijoittajen arvo-osuustileille ensi viikon perjantaina 24.3, jolloin myös kaupankäynti kyseisillä osakkeilla voi alkaa.

Kyseessä on ensimmäinen pelialan yhtiö, joka listautuu pörssiin Suomessa. Kyseisestä listautumisannista ei ole voinut välttyä kuulemasta mediasta. Olen itse seurannut listautumisantia ja yhtiötä koskevaa keskustelua myös sijoittajien somessa, joissa on tullut esille mm. seuraavia ajatuksia:
 • Merkintähinta ei ole halpa ja haiskahtaa rahastukselta. Arvostus listautumisannissa asettuu 4,4-4,6-kertaiseksi verrattuna yrityksen viime vuoden liikevaihtoon.
 • Riskit ovat suuret, kun otetaan huomioon, että merkittävä osa yhtiön liikevaihdosta tulee vain yhdestä pelistä (The Walking Dead: No Man’s Land).
 • Yrityksellä on potentiaalia; yhtiö kehittää tällä hetkellä kahta uutta peliä. Yhtiön tavoitteena on julkaista yksi tai useampi peli 12 kuukauden välein vuodesta 2018 alkaen.
 • Sijoittajat luottavat yrityksen johtoryhmän vankkaan kokemukseen, ja suomalaiseen osaamiseen pelialalla, mitkä nostavat yhtiön kiinnostavuutta sijoituskohteena.
Itse en ole aikaisemmin osallistunut listautumisanteihin. Tämän yhtiön kohdalla tein uteliaisuudesta poikkeuksen ja osallistuin antiin pienellä 1000 euron merkinnällä. Mielenkiinnolla odotan, mihin suuntaan yhtiön osake lähtee kehittymään.6 kommenttia :

 1. Ohitetaan tämä ylihintainen peliyhtiö, ja kysytään mieluummin mitä mieltä olet alan ihmisenä Fondian listautumisesta?

  VastaaPoista
 2. hinnoittelu ennustaa menestystä uusille peleille. mixei pienen vedon voisi pistää, mutta aikamoinen arpa on. kerro ihmeessä tosiaan lakinaisena mitä mieltä fondiasta? ok

  VastaaPoista
 3. Fondian tarkoituksena on kaiketi käyttää osakeannista saamansa varat liiketoimintamallin kehittämiseen, digitaalisten työkalujen jatkokehitykseen, kansainvälistymiseen ja lisätä yrityksen tunnettavuutta. Mielestäni tätä voi pitää melko turvallisena sijoituskohteena yrityksen säännöllisen ja vahvan kassavirran vuoksi, ja kasvupotentiaalia yrityksellä on Suomen puolella. Nähtäväksi jää rajoittuuko kasvu jatkossakin Suomeen, vai onnistuvatko kansainvälistymisessä. Itse vielä toistaiseksi harkitsen tähän listautumisantiin osallistumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse merkitsin Fondiaa juuri yllä mainituista syistä. Ainakin vakaan koon yritys kotimaan markkinoille, joka todennäköisesti tuottaa kohtuullista osinkoa, jos siis pitävät kiinni lupaamastaan, että 2/3 vuosituloksesta jaetaan omistajille. Ulkomaan laajentumisen osalta voinee katsoa isoja asianajotoimistoja, kuten Snellmannit ja Roschier, joilla on toimintoa pohjoismaissa ja venäjällä. Nämä lienevät Fondiankin mahdollisia laajentumiskohteita keskipitkällä aikavälillä.

   Poista
 4. Merkitsin Fondiaa 700 kappaletta. Tuskin tulee 200-300 enempää. Näkisin, että pitäisi kasvaa suunnilleen Roschierin kokoluokkaan, jotta voisi sanoa hyväksi diiliksi. Aika näyttää.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, kuis sulla noin ronski näkemys on että voisi sanoa edes hyväksi diiliksi o.O

  VastaaPoista