keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Sijoittaja ja ajoittamisen taito

Osinkokevät meneillään, kurssit nousevat iloisesti päivästä toiseen ja aurinkoista säätä on luvattu suureen osaan maata koko viikoksi. Nyt on hyvä aika pistää kiinni osakkeisiin kaikki mitä käteiskassasta irtoaa. Vai olisiko se sittenkään hyvä idea...tänään ei ainakaan siltä tuntunut kun kirjoitushetkellä OMX Helsinki oli laskenut päivän aikana sen 1,02 %. Sama trendi näytti olevan koko Euroopassa. USA:n indeksit ovat tosin lähteneet jo plussan puolelle ja vetänevät myös muun maailman takaisin kohtuullisempiin lukemiin.

Talousasiantuntijat ovat jo hyvän ajan varoittaneet osakkeiden arvostustasojen korkeudesta. Monta vuotta jatkunut nousu ei voi jatkua loputtomiin. Isommat ja vähän vähemmän isommat riskit kurssien romahdukselle ovat olemassa mm. maailman poliittisen tilan epävakauden vuoksi. Keskuspankkien nostaessa korkoja on myös todennäköistä, että osa osakkeenomistajista siirtyy takaisin korkosijoitusten pariin. Vaikka talouskasvu on nopeutunut viime vuosien taantumaluvuista, sekään ei paljoa auta, jos edellä mainitut riskit realisoituvat.

Miten sijoittajan tulisi toimia tällaisessa tilanteessa? Itse ajattelin pitää pään kylmänä ja ennen kaikkea pysyä sijoitusstrategiassani. Ostan ja pidän osakkeen pitkällä aikatähtäimellä ja teen ostoja säännöllisesti, ajallisesti hajauttaen. Pyrin siis luopumaan siitä ajatuksesta, että ajoittaisin osakehankintani aina parhaaseen ajankohtaan. Olisi toki mukavaa aina ostaa halvalla ja myydä pois kalliilla, mutta siihen liiallisesti pyrkiminen ei ainakaan tilastotietojen valossa näytä olevan kovinkaan tuottoisa vaihtoehto. Kurssien nousu- ja laskuhuippuja ei voi täysin varmasti koskaan ennustaa. Kun pysyn suunnitelmassani ja ostan osakkeita säännöllisin väliajoin, vältän ainakin riskin siitä, että ostaisin aina sillä kalliimmalla hinnalla. Osakkeita tulee myös uskaltaa ostaa silloin, kun talousuutiset ovat synkät ja osakekurssit eivät ole nousussa.

Tätä ei mielestäni kuitenkaan pidä sekoittaa yliarvostetun osakkeen myymiseen ja voittojen kotouttamiseen, jos ei kyseisessä osakkeessa enää näe potentiaalia. Kun myös pysyy hereillä kurssien laskusuhdanteessa, voi löytää edullisesti hinnoiteltuja yrityksiä.

En kuitenkaan aio jäädä odottelemaan kurssien romahdusta ison käteiskassan kanssa, koska siinä tapauksessa olisin tehnyt niin jo useamman vuoden ajan, niin kauan kuin tätä kurssien romahdusta on ennustettu.

4 kommenttia :

 1. Hey! Sua ei näy enään blogin lukija/seuraaja listassa, what happened 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko blogrollia vai...?

   Poista
  2. Bloggerin tilastot, sieltä yleiskatsaus niin siellä olevassa lukijat kohdassa näyit aiemmin

   Poista
 2. Itselläkin rullaa ostot kuukausittain.

  VastaaPoista